Att fotografera på ställen där det rör sig mycket folk kan för många fotografer kännas rätt jobbigt. Det kan göra att man håller tillbaka för att man helt enkelt inte vågar, eller känner sig bekväm med att fotografera bland folk. Därför kommer vi i det här inlägget att ge dig några tips på hur du kan känna dig mer bekväm med att börja fotografera även där det finns andra människor som kan störa din fotografering.

Öva

Om du tycker att det känns jobbigt att behöva ta bilder där det är andra människor som du inte känner är det bästa du kan göra att utsätta dig för det. Lider du av social fobi kan du börja med att bara ta med dig kameran när du är ute bland folk. Nästa steg är att börja ta några bilder i taget. Det är som de säger, att övning ger färdighet. Snart kommer det här med att fotografera bland folk kännas naturligt och du kommer att bli van med de nyfikna blickarna.

Distrahera dig

En bra sak du kan göra för att känna dig bekväm med att fotografera bland folk är att distrahera dig själv så du för tankarna till annat. En del fotografer slukas in i kameran och tänker inte alls på andra saker som kan störa. Medan andra kan behöva distraheras för att hålla borta de jobbiga tankarna. Du kan till exempel lyssna på musik, podcasts eller ljudböcker under tiden du fotograferar. Då behöver du ett par hörlurar. Det finns flera varianter av hörlurar. Det finns hörlurar som sitter i örat, som kallas för in ear hörlurar, och det finns de hörlurar som sitter på örat, som kallas för over ear-hörlurar. När du har något i öronen blir det lättare att koncentrera dig på det du lyssnar på, men också på de bilder du vill ta.

Fotografera modeller

Förutom att du kan fotografera själv kan du också fotografera modeller. Men att fotografera modeller när ni är bland folk är inte det enklaste. Det bästa du kan göra är att försöka tajma in när folk går förbi och ta bilder när det är mindre folk i rörelse. Du kan också säga till människorna som är omkring er att ni fotograferar. Många gånger tar de hänsyn till att ni arbetar och håller sig borta och du kan i lugn och ro ta de bilder du tänkt dig på din modell. Oftast är det enklare och mer bekvämt att fotografera bland folk när man är flera personer.

Bra att tänka på

Sist men inte minst vill vi bara påminna dig om att du behöver ta hänsyn till människor när du fotograferar. Det finns lagar och regler som säger att man inte får fotografera andra människor utan deras tillåtelse. Särskilt om du använder bilderna för kommersiellt bruk. Fråga alltid om lov.