Idag har de allra flesta tillgång till en kamera på deras mobiltelefoner. Det har gjort att vi kan fotografera när och hur vi vill. Men för att ta oss dit vi är idag krävdes det en hel del utveckling av kameran och fotograferingskonsten och i den här delen får du veta allt om fotografiets historia.
Fotots tidiga historia
Redan på 1500-talet utvecklades den första prototypen en sorts kamera. Denna kamera kallades för camera obscura vilket är namnet på de kameralådor som användes av konstnären för att måla av saker. I en camera obscura släpps ljuset in i ett litet hål som lyser upp väggen mitt emot. Ordet camera obscura betyder mörkt rum.
Det första fotografiet
Det skulle dröja ett par hundra år tills att den första metoden för att ta ett fotografi utvecklades. Detta var år 1839 och personerna som utvecklade metoden var fransmännen Louis Jacques Mandé Daguerre och Joseph Nicéphore Niépce som Daguerre. Metoden de tog fram för att fånga det allra första fotografiet var genom en en decimeter bred plåt, kvicksilver, jord och en ljuskänslig hinna med silversalter och kameran de använde var en utvecklad form av camera obscura.
Fotografiets utveckling
Men Daguerre och hans kompanjon var inte de enda som tagit fram metoder för att fotografera. En annan person som var tidig i fotografiets utveckling var engelsmannen William Henry Fox Talbot, hans metod togs fram på saltpapper som möjliggjorde att man kunde experimentera med negativ som kunde kopieras till pappersbilder. Denna metod var den främsta som användes för framtagningen av fotografier fram tills 1850-talet då nästa steg i fotografiets utveckling togs.
Nästa steg var nämligen att ta fram negativ på glasplåtar. Personen som tog fram den metoden var Frederick Scott Archer. Det var nu som plåtarna behövde ligga i blöt för att få fram negativen. Att använda blöta plåtar var något alla fotografer användes fram till slutet på 1800-talet.
Med torrplåten kunde man utveckla kameran ytterligare. Kameran blev allt vanligare och det fortsatte att utvecklas metoder för att göra fotografikonsten enklare för fotografer som fram tills nu hade behövt ha en snabb tillgång till ett mörkt rum för att ta fram negativen.
Färgfotot
Redan på 1860-talet hade fysikern JC Maxwell uppfunnit färgbilden genom att filtrera svartvita foton genom tre olika färgfilter: RGB som står för röd, grön och blå. När man sedan satte ihop de tre bilderna fick bilden färg.
Några som utvecklade denna metod vidare var de franska bröderna Lumiére som år 1907 tog fram den första färgplåten.
Digitala fotot
Efter århundraden av tunga kameror och framställande av negativ började man på 1990-talet att utveckla det digitala fotot som snabbt ersatte den analoga. Idag är digitala foton som sparas i kamerans minne den vanligaste formen av fotografier.