Att fotografera i en studio är många fotografers stora dröm. I den här delen får du veta mer om den utrustning som finns i fotograferingsstudios som du kan investera i och bygga en studio på hemmaplan.

Ljussättningen

För att arbeta som fotograf krävs det att du har god kännedom när det kommer till att sätta ljuset. I en fotograferingsstudio finns det olika ljussättningar som fyller olika funktioner men som alla har gemensamt att de ska ge motivet ett bra ljus. Det finns till exempel en softbox som ger motivet ett mjukt ljus och paraplyreflektorn som används vid starkare blixtljus som reflekterar ljuset.

Bakgrunden

I en fotograferingsstudio finns även en, eller flera fotobakgrunder. Dessa bakgrunder består oftast av papp och kommer i olika färger, texturer och mönster. De vanligaste färgerna är vit och svart.

Reflexskärm

Något annat som används i en studio, men som ibland också är smidig att ta med sig om man ska fotografera utomhus är reflexskärmen. En reflexskärm används för att reflektera ljuset.

Stativ

Ett stativ är alltid viktigt att ha för den som vill vara säker på att fotografiet blir rakt. Stativ finns i de flesta fotostudios, men precis som med reflexskärmen är de smidiga att ta med sig.