För att jobba som fotograf finns det flera olika vägar att gå. Om du är intresserad av fotografi och du är nyfiken på hur det skulle vara att jobba som fotograf finns det stora möjligheter för dig att börja jobba som fotograf. I den här delen får du några tips på hur du kan börja jobba som fotograf.

Utbildningar

Om du redan i tonåren vet att fotografi är det du vill jobba med i livet finns det ingen anledning för dig att hålla tillbaka ditt intresse. Redan på gymnasienivå kan du välja att studera fotografi. Det finns flera program på gymnasiet där du kan välja fotografi som inriktning eller gå en enstaka kurs. Till exempel så kan du gå det estetiska medieprogrammet eller samhällsprogrammet på gymnasiet.

Men om du i vuxen ålder vill gå någon sorts utbildning för att bättra på dina fotograferingskunskaper kan du välja att gå en fotokurs eller fördjupa dina kunskaper inom fotografi genom att gå en kurs i retuschering. Det finns också en del program på yrkeshögskolan du kan gå för att utbilda dig till fotograf.

Arbeta som fotograf

Det är inget måste att ha gått en utbildning för att börja arbeta som fotograf. Det viktigaste är att du är duktig på det du gör och att du har erfarenheten. Många fotografer är egenföretagare vilket innebär att de är deras egna chef och ansvarar själv över uppdrag. Det kan vara svårt att få uppdrag tidigt i ens fotograferingskarriär när man ännu inte har knutit så många kontakter. Det bästa du kan göra för att fler kunder ska hitta till dig och anlita dig som fotograf är att visa upp dina fotografier på sociala medier och ha en hemsida. Något som är viktigt att komma ihåg när du publicerar bilder på andra människor är att du måste ha deras samtycke för publicering.

Om du inte känner för att starta en egen firma det första du gör i din karriär som fotograf kan du istället satsa på att skaffa erfarenhet. Om du har en utbildning i ryggsäcken är det lättare att få jobb som till exempel fotograf på en tidning eller som skolfotograf. Du kan även erbjuda dig själv att vara lärling hos en fotograf du tycker om för att se hur den arbetar och få en bra grund att stå på om du vill starta ditt egna företag.