Sommaren är den perfekta tiden att ge dig ut för att fota den vackra natur som Sverige har att bjuda på. För att komma åt de riktigt ensliga och orörda platserna krävs det att du själv vandrar ut dit. Men oavsett var du vandrar i vårt avlånga land kommer du garanterat känna dig inspirerad till att fota. Du kan inte ta bilen, bussen eller tåget ut i den riktiga vildmarken där den vackraste naturen ofta finns. Om du vill komma åt och fota det genuint vilda Sverige behöver du lägga upp en plan för var du vill vandra och sedan se var vandringen tar dig.

Viktigt att ta med

För att fota naturen är det självklart viktigast att du tar med din kamerautrustning eftersom du annars inte kan fota något. För den här typen av fotografering behöver du en bra kamera med ett vidvinkelobjektiv eller ett zoomobjektiv som kan zooma ut så att du kan ta fina landskapsfoton och sedan zooma in för att fånga eventuella vilda djur eller andra detaljer som du inte kan gå alltför nära. Packa även ner ett stativ och se till att du har extra minneskort och batterier. Glöm inte att ta med några få kläder efter väder och en necessär så att du kan upprätthålla din hygien. Din necessär bör innehålla tandborste, tandkräm, en Diesel deo, hudkräm och olika mediciner du kan behöva under vandringens gång. Packa även ner en kraftfull powerbank, laddsladd och telefon ifall något skulle hända under resans gång som gör att du behöver ringa någon, samt tält, sovsäck och liggunderlag tillsammans med mat och vatten som räcker i några dagar.

Planera vandringen

Det första du måste göra är att bestämma var du vill vandra och vilken typ av natur du vill fota. Sverige erbjuder väldigt varierad natur med allt från stora vattendrag till fjäll och öppna fält. Till de populäraste vandringslederna hör Kungsleden, Jämtlandstriangeln och Österlen som alla erbjuder olika sorters natur och svårighetsgrad. När du väljer område ska du utgå från din egen fysiska förmåga och vad du har för mål med vandringen. Om du har något specifikt du gillar att fotografera kan du anpassa vandringen efter det för att få ut vad du vill av din vandring. Under planeringen måste du bestämma på ett ungefär hur långa etapper du vill lägga upp för varje dag. Välj avstånd som känns rimliga utifrån avstånd och vilken sorts terräng du ska vandra i. Tänk på att vandringen kommer ta längre tid än av att bara gå eftersom du kommer vilja stanna här och där för att fota naturen omkring dig. Tänk ut var du kommer vara under de gyllene timmarna när ljuset är som vackrast, vilket är runt soluppgång och solnedgång.