Som hobbyfotograf eller professionell fotograf är det alltid spännande att prova på nya utmaningar. Det är dessutom inte ovanligt att fotografer då och då behöver inspiration för att få tillbaka lusten och motivationen för fotografering. De allra flesta strävar dessutom efter att förbättra sin fotografering och kanske känner att de stagnerat. Att prova på astrofotografering kan vara mycket givande och utvecklande. Denna typ av fotografering är inte längre särskilt komplicerad eller dyr och tack vare den digitala kameran (DSLR och CCD-kameror) kan du idag få resultat som tidigare endast professionella astronomer kunde få.

Enklast är att börja med att fotografera månen, norrsken samt vintergatan eftersom det inte kräver någon dyr utrustning utan kan göras med din vanliga systemkamera, zoomlins, en tripod och lite teknik.

Astrofotografering kommer att kräva en del förberedelser och planering. Du kan behöva ha koll på väderförhållanden, när det är fullmåne eller ha utrustningen redo för att kunna fota ett vackert norrsken. Exponeringstiderna kommer att variera beroende på vad det är du vill fotografera och kan handla om några sekunder till flera timmar. Det gäller att vara förberedd när förhållanden är optimala för astrofotografering. Samma princip gäller när du flyttar till en ny bostad, vilket också kräver planering och förberedelse. Att flytta innebär mycket arbete och inkluderar en hel del stress och tidspress. En rekommendation är att göra det enklare för dig själv genom att anlita flyttstädning via Qleano. Hos Qleano online kommer du att kunna boka flyttstädning till bra pris enkelt och smidigt. Priser på flyttstädning varierar bland annat beroende på bostadens storlek, skick samt var du bor. Qleano har hundra procent kontroll på vad som är rimliga priser för flyttstädning så begär en gratis offert och få ett blixtsnabbt prisförslag.

För dig som vill använda ett teleskop vid astrofotografering kan valet av ett lämpligt teleskop vara viktigt. Basfunktionen på ett teleskop är samma som en kameralins och för vidvinkligt astrofotografering används många gånger endast ett kameraobjektiv. Du kan med andra ord använda olika kameror, teleskop, filterhjul, autoguiders eller off-axis guiders för astrofotografering som ger massor av möjliga kombinationer. För att kunna koppla ihop de olika delarna kommer du däremot att behöva en (eller flera) adapter.

Ett problem för både astronomer och astrofotografer är olika typer av ljusföroreningar. Vår moderna civilisation lyser upp natthimlen i så stor utsträckning att det orsakar ljusföroreningar. Detta problem är särskilt stort i större städer och orsakas bland annat av gatljus samt annan stadsbelysning. Men även månen är en källa till ljusförorening vilket innebär att du bör undvika astrofotografering när månljuset är starkt (om du inte tar foton av månen). För att komma runt detta problem kan du använda ett så kallat nebulosafilter som endast släpper igenom vissa våglängder av ljus men blocker resterande ljus.

Kom ihåg att om du vill fotografera solen kommer du att behöva ett CPL-filter eller liknande annars riskerar du att skada kamerans sensorer.