För att kunna få många uppdrag som fotograf är det viktigt att ha en snygg portfolio att visa upp. Att bygga upp en portfolio med bilder kan tyckas vara enkelt, men det är svårare än man tror att skapa en samling riktigt bra fotografier och att även presentera dem på ett effektivt sätt som lockar kunder. Det finns också ett antal viktiga frågor du bör ställa dig själv innan du börjar bygga upp din portfolio.

En säljande portfolio bör ha ett grafiskt tema som väl matchar din stil och syftet med din verksamhet. Hos denna designbyrå i Stockholm hittar du skickliga designers som är öppna för en dialog kring hur du vill att din portfolio ska se ut. Du får en egen kontaktperson och ett team av designers som alltid är lätta att få tag i. Här får du ett lågt timpris om du vill ha en hemsida, content till sociala medier, en logotyp till din fotografverksamhet och mycket mer.

Hitta målgruppen

När du ska skapa din portfolio bör du först fråga dig vem den vänder sig till och var du ska visa upp den. Om du gör en hemsida är det bra att först bestämma om den ska innehålla en blogg kring din verksamhet eller bara bilder. En blogg där du berättar mer om hur fotografi fungerar kan generera fler besökare och presumtiva kunder.

Marknadsför via hemsidan och sociala medier

Instagram är en bra marknadsföringskanal för fotografer. Här kan du länka till din portfolio och lägga upp nya foton. Fundera först på vad kunderna vill se, hur du ska engagera dem baserat på vad din verksamhet erbjuder och få kunderna att sprida information om att ditt företag finns. Du kan också visa upp hur fotografarbetet ser ut bakom kulisserna och ge dina följare innehåll de inte hittar någon annanstans. Försök visa din personlighet som fotograf och vad som får dig att stå ut från mängden.

Portfolio en väg till framgång

Margarita Kareva är en rysk fotograf som fått mycket uppmärksamhet för sina bilder av kvinnor som fått föreställa sina favoritprinsessor. Hon började fotografera för tre år sedan och har sedan dess byggt upp en portfolio som tydligt visar hennes skicklighet. Fotografen Pelle Wahlgren har valt mattor som sina motiv, och regelbundet rest till Indien för att föreviga dessa färgglada skapelser. Han började med att fotografera mattor och inredning i Sverige, och när hans portfolio uppmärksammades av några indier ville de att också anlita honom. De såg hans förmåga att ta fram bildens kvalitetskänsla, med struktur, material, miljö och ljus. Pelle känner sig numera som hemma i Indien och reser två timmar med bil ut på landsbygden för att hitta ett mattcentrum. Byn har ungefär hundra tusen invånare, men Pelle ser ändå området som sitt andra hem trots att han vuxit upp i Ormesberga i Sverige.